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El proyecto europeo Lignobiolife probará sus bioproductos en las plantaciones de aromáticas de Brihuega

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Un nuevo acuerdo de colaboración permitirá probar las cualidades de dos productos: el Biochar, como mejorante del suelo, y el vinagre de madera para el control de hierbas de manera sostenible. La Cátedra de Medio Ambiente de la Fundación General de la Universidad de Alcalá y la empresa de cultivo de aromáticas más importante de La Alcarria, Hnos. Corral Manzano, acaban de firmar un convenio de colaboración, con el objetivo de buscar una mayor sostenibilidad en sus plantaciones, concretamente, de lavanda. El acuerdo se alcanza en el marco del proyecto europeo Lignobiolife, coordinado por la Cátedra, que trabaja en la obtención, a partir de los residuos forestales, de vinagre de madera, un herbicida natural que sustituiría en determinadas aplicaciones al polémico glifosato. Además, se obtiene en el proceso el Biochar, un mejorante edáfico que dura cientos de años en el suelo. “Tenemos gran interés en la mejora de la sostenibilidad de las prácticas agrarias de la lavanda que es un cultivo...

The European project LignoBioLife will test its bioproducts in the lavander plantations of Brihuega

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A new collaboration agreement will allow to test the qualities of two bioproducts: biochar, as a soil improver, and wood vinegar, as a natural herbicide. The Department of Environment of FGUA and Hnos. Corral Manzano, the most important producer of aromatic plants in the province of Guadalajara, has signed a collaboration agreement, to seek greater sustainability in their plantations, specifically, of lavender. The agreement is reached within the framework of the European project Lignobiolife, coordinated by the Department of Environmental of FGUA, which works to obtain, wood vinegar from forest residues, a natural herbicide that would replace the controversial glyphosate. In addition, Biochar, an edaphic improver that lasts hundreds of years in the soil, is obtained in the process. "We are very interested in improving the sustainability of agricultural practices of lavender, which is an emerging crop and closely linked to sustainable land use. In addition, it is essential to redu...

La Cátedra de medio ambiente publica los principales efectos del wood vinegar como herbicida en dos revistas científicas de primer orden.

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La Cátedra de Medio ambiente, dentro del proyecto Lignobiolife, ha logrado en 2020 la publicación en Energies y en Food and Energy security,  los resultados obtenidos con el wood vinegar como herbicida. La revista Energies publicó en el mes de mayo de 2020 los resultados obtenidos en invernadero y en cámara de cultivo, así como los principales datos de la composición del wood vinegar. El artículo titulado " Composition, Ageing and Herbicidal Properties of Wood Vinegar Obtained Through Fast Biomass Pyrolysis"   resalta los resultados obtenidos en cámara de cultivo y los datos de composición del wood vinegar. En el mes de octubre de 2020, la revista  Food and Energy Security, ha publicado los resultados en condiciones naturales, y como evolucionan las comunidades vegetales después de la aplicación del wood vinegar. El artículo titulado " Herbicidal effects of wood vinegar on nitrophilous plant communities"   refleja con tablas y fotografías la efectividad del pro...

The Department of Environment of FGUA publishes the main effects of wood vinegar as a herbicide in two leading scientific journals

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The Department of Environment of FGUA, within the LignoBioLife project, has achieved in 2020 the publication in Energies and in Food and Energy security , the results obtained with wood vinegar as a herbicide. The journal  Energies published in May 2020 the results obtained in the greenhouse and in the culture chamber, as well as the main data on the composition of the wood vinegar. The article entitled "Composition, Aging and Herbicidal Properties of Wood Vinegar Obtained Through Fast Biomass Pyrolysis" highlights the results obtained in the culture chamber and the composition data of the wood vinegar. In October 2020, the journal  Food and Energy Security published the results under natural conditions, and how plant communities evolve after the application of wood vinegar. The article entitled "Herbicidal effects of wood vinegar on nitrophilous plant communities" reflects with tables and photographs the effectiveness of the product on nitrophilous communities...

Firmado el acuerdo del proyecto Lignobiolife con organizaciones agrarias de Guadalajara

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El pasado 21 de febrero en la sede de la Cooperativa Agraria Santa María Magdalena, bajo la tutela de ADASUR representada por su presidenta María Esperanza Magán Bronchalo, tuvo lugar el acto de firmas de los dos convenios de colaboración entre los representantes de dicha Cooperativa y la Denominación de Origen Mondéjar con el director de la Cátedra de Medio Ambiente de la FGUA. En dichos convenios todas las partes reconocían la importancia de los objetivos ligados al proyecto europeo "Lignobiolife" sobre dos de los cultivos predominantes en la zona, la vid y el olivo. Durante la firma del documento el representante de la Denominación de Origen señalaba que: " Tenemos gran interés en la mejora de la sostenibilidad de las prácticas culturales de la vid y del olivo, en reducir el uso de pesticidas de síntesis química y, en ver el resultado de las oportunidades que generan las novedosas propuestas de este proyecto con el uso de los residuos de poda ". El proyecto Li...

Signing of two new agreements in the frame of the LignoBioLife project

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On February 21st at the headquarters of the Agrarian Cooperative Santa María Magdalena, under the supervision of ADASUR, represented by its president María Esperanza Magán Bronchalo, two collaboration agreements were signed by the Director of the Department of Environment of FGUA and the representatives of two partners, the Agrarian Cooperative and the Denomination of Origin Mondéjar. In these agreements, all parties recognized the importance of the objectives linked to the European project "Lignobiolife" on two of the predominant crops in the area, the vine and the olive tree. During the signing of the document, the representative of the Denomination of Origin stated that: "We are very interested in improving the sustainability of the cultural practices of the vine and the olive tree, in reducing the use of chemical synthesis pesticides and, in seeing the result of the opportunities generated by the novel proposals of this project with the use of pruning waste" . ...

The LignoBioLife project participated in the VI Interregional Event of the BIOREGIO Project

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On the 5th and 6th of November, Nantes hosted the VI Interregional Event of the Bioregio project. BIOREGIO is a European project, financed with ERDF funds, that aims to promote the circular economy of organic waste streams by exchanging experiences on the best available techniques. The role of the Department of Environment of FGUA as a stakeholder of the Government of Castilla-La Mancha consists of advising and sharing good practices based on models of valuation of lignocellulosic waste. During the VI interregional event, the evaluation of the good practices presented by each region was carried out and the three most voted by the attendees were selected, among which was chosen "Wood Vinegar as Natural Bio-herbicide" presented by the Department of Environment of FGUA. The LignoBioLife project has, among others, the objective of studying the potential applications of Wood Vinegar as a substitute for synthetic herbicides such as glyphosate.